Igrice Nap 2013.

Nyomtatás

2013. július 27-én tartottuk az Igrice Napot. Hagyományteremtő szándékkal hét esztendővel ezelőtt hívtuk életre városrészünk egész napos szabadtéri kulturális és szórakoztató rendezvényét, melyet ebben az esztendőben is a fiatalok és idősebbek egyaránt nagy várakozással fogadtak.

Napjainkra az Igrice Nap visszavonhatatlanul beágyazódott a sóstóhegyi köztudatba, évente való megrendezését kíváncsi várakozás előzi meg. Ilyenkor egyesületünk tagjait is egyre többen szólítják meg érdeklődő szándékkal a hétköznapi találkozások során. 

A sikeres rendezés felelősségét érezzük, ezért is igyekszünk évről-évre minél több civil szervezetet bevonni a programokban közreműködők körébe. Ebben az esztendőben együttműködő partnerünk a visegrádi alapítású Szent György Lovagrend Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Priorátusa volt. Segítségükkel két színpadi program is megvalósult, valamint az egész napos  műsorvezetést is ők biztosították. A gyerekek részére íjászati oktatást, bemutatót vezettek, és tanították őket a dobókereszt használatára is.

További együttműködő és nagyon aktív résztvevő Chrenkó Mihályné (Julika) által vezetett Sóstóhegyi Vadrózsa Tánccsoport volt. Ők Sóstóhegy gasztronómiai értékeit bemutató főzőversenyen is indultak, és étel-különlegességükkel első helyezést értek el.

Dicséret illeti a Vidám Nagyik Énekkarának és Sóstóhegyi Öregfiúk színpadi szereplését. Ők első alkalommal mutatkoztak be az Igrice Nap közösségi színpadján.

Évek óta vendégeink az Igrice Napon, - és nagysikerű agárfuttató bemutatót tartanak a Nagyecsedi Agárklub tagjai.

Szintén régi vendégeink a Aprófalva Hagyományőrző Népdalkör lelkes énekesei, előadói. Humoros pajzán népi játékukkal mindig sikerre számíthatnak.

Az Igrice Nap kezdetétől évente visszajáró vendégeink a Nyíregyházi Veterán Autós-Motoros Klub tagjai. Motoros bemutatójukra mindig nagy érdeklődéssel tekintenek az Igrice Nap látogatói.

Az Igrice Napra  határon túlról, az erdélyi Déváról is érkeztek vendégek. Böjte atya hét gyereke egész héten Sóstóhegyen vendégeskedett. Elszállásukat befogadó családok segítségével oldottuk meg. Napközben a Sóstó-Sóstóhegyi Honismereti és Hagyományőrző Táborunk munkájában vettek részt. Színpadi bemutatkozásuk után sokan zárták a szívükbe őket.

Az Igrice Nap délutánján érkeztek meg autóbusszal a többiek is. Ők is nyaralásból érkeztek, kéthetes programjukat a Katolikus Karitász szervezte. Örömmel láttuk vendégül őket is.

Az Igrice Nap programjaiban évről-évre igyekszünk mindig többet nyújtani az előző évekétől.  Így történt most is, mert egy tavalyi (jó) elhatározás eredményeként Igrice Napunkat hagyományteremtő szándékkal életre hívott új programelemmel egészítettük ki.

Ennek eredményeként immár második alkalommal tartottuk a Sóstó-Sóstóhegyi Honismereti és Hagyományőrző Tábort, melyben általános iskolás korosztályú gyerekek vettek részt.

Örömmel tesszük közhírré, hogy a tábor munkája  sikeres volt, és  éppen az Igrice Napot megelőző napon fejezte be egyhetes munkáját. Igrice Napunk ennek a tábornak táborzáró napja is egyben.

A tábor munkájáról részletes beszámoló itt olvasható!

Gyerekek készítette fafaragások, kerámiák és festett emléktárgyak az Igrice Napon bemutatásra kerültek. Külön sátorban berendezett kis kiállításukat nagy érdeklődés kísérte.

Ugyancsak itt kerültek kiállításra a nálunk vendégeskedő székelyföldi kézműves mesterek munkái. Ők azok, akik az egyhetes tábor szakmai munkájában működtek közre.Táborozó gyerekeinket tanították a fafaragás, a bútorfestés és a kerámiakészítés alapfogásaira.

(Cikkünk fényképei az Igrice Egyesület fotóarchívumából kerültek felhasználásra)

A programok megvalósításában résztvevők munkáját és az Igrice Napot támogató adományokat ezúton is köszönjük!

Hisszük, hogy mai világunkban nagyon fontosak a gyermekeink számára értékként megjeleníthető olyan cselekedetek, melyek a hagyományőrzés mellett az emberek  közösségi kapcsolatainak elmélyítéséről is szólnak.

További fényképek itt tekinthetők meg

Rendezvényünkről a "Kelet-Magyarország" megyei napilapban (2013.július 29.)

Igrice Nap plakátja (részletes program)

 

Rendezvényünk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) Nemzeti Összetartozás kollégiumának támogatásával megvalósuló program.   

 

 

  • Nincsenek hozzászólások
Kérem hozzászóláshoz lépjen be!
FacebookSatartlapGoogle bookmarkTwitter
Monday the 17th. Copyright © 2007-2023 Igrice Egyesület. Minden jog fenntartva!