Székelyföldi utazásunk 2016.

Nyomtatás
Megjelent: 2016. November 10. Csütörtök

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia Alapítvány vendégszerető meghívására 2016. november 4-én immár hetedik alkalommal utaztunk Székelyföldre.

(A gyulafehérvári székesegyház bejárata előtt.)

A hosszú autóbuszos utazásunkon kitérőt tettünk Gyulafehérvárra, Erdély egykori fővárosába. Megcsodáltuk a római katolikus érseki székesegyházat, benne Hunyadi János és Hunyadi László síremlékét, Izabella királynő és János Zsigmond fejedelem kőszarkofágjait.

Megemlékezésül helyeztük el koszorúnkat Márton Áron püspök atya kegyeleti helyén.

Martinovszky István tárogatós zenéje zengett a csodás akusztikájú templom falai között akkor is, amikor a  Márton Áron püspök atya hamvait rejtő kőszarkofágnál elénekeltük a Régi Magyar Himnuszunkat, a Boldogasszony Anyánkat.

Másnap délelőtt ragyogó időjárás kísérte kirándulásunkat a Vargyas-szorosban, ahol kalandos ösvényeken és hat függőhídon át jutottunk el az Almási barlanghoz.

(Fotó: Lőrinczyné)

(Fotó: Lőrinczyné)

(Fotó: Lőrinczyné)

Utazásunk fő célja azonban a Szentegyházán rendezett esti versenyen, a  "Szentegyháza-Nyíregyháza Ciripelőn" való részvételünk volt. Előválogatónkat október elején tartottuk a sóstóhegyi iskolában. A legjobban teljesítők közül zsűri választotta ki azt a 9 főt, akik velünk utazva Szentegyházán mérhették össze tudásukat a székelyföldi gyerekekével.

(Lelkeinket melengető hagyomány a verseny "lángjának" közös meggyújtása.)

A "Ciripelő" verseny pillanatképei:

Ebben az esztendőben a versenyzők körét közös megegyezéssel bővítettük, így Kárpátaljáról két fiatalt vittünk magunkkal, a szentegyházi vendéglátóink pedig Csíkszentkeresztről négy gyereket hívtak meg a "Ciripelőre".

A szünetben jutott idő közös zenélésre és nótázásra is.

A díjátadás pillanatképei:

Úgy érezzük, hogy napjainkra a székelyföldi „ciripelő” erős mezőnnyel rendelkező, rendkívül színvonalas gyermek-vetélkedővé vált. Értékét tovább növelte a résztvevők létszámának bővítése mind kárpátaljai, mind a csíki települések fiataljainak megszólításával.

Büszkék lehettünk arra, hogy a Szentegyházán 44 főt számláló mezőnyben a kárpátaljáról magunkkal vitt kis versenyzőinkkel kiegészített csapatunk minden tagja dobogós helyezést ért el. Kiváló eredményükhöz szívből gratulálunk!

Székelyföldi utazásunkon a "Filisek” igazi vendégszeretetét élvezhettük. Vendéglátóink minden alkalommal nagyon sokat fáradoznak azért, hogy testileg-lelkileg feltöltődjünk azon a három csodálatos napon, melyen együtt lehetünk.

Az Almási-barlanghoz szervezett "Filis" kirándulás sokunk emlékezetében meg fog maradni. (Röviden: szenzációs volt !)

A "Ciripelő" gálaest ebben az esztendőben is profi szervezéssel, gördülékenyen valósult meg. A szünetben való együtt zenélés – és számunkra a  "harsány" nótázás felejthetetlen volt.

Múzeum szállóban a szombat éjszakai "vigasság" is emlékezetes maradt, és a vasárnap délelőtti „csűrkalandot” gyerekeink nagyon élvezték.

(Fotók: Igrice Egyesület fotóarchívumából )

Kedves Filisek!

Hasonlóan az eddigiekhez, a most eltöltött néhány napunk is nagyszerű élményekkel látott el bennünket. Kedves vendégszeretettel és sokféle helyi finomsággal láttatok el bennünket. Kiválóan éreztük magunkat, jó volt együtt lennünk a székely gyerekekkel, a kedves "Filis" vendéglátóinkkal! Köszönjük mindezeket! További munkátokhoz pedig sok-sok sikert kívánunk!

...a mielőbbi viszontlátás reményében köszöntünk el Tőletek...

Kapcsolódó anyagok:

További fényképek itt tekinthetők meg

►Szentegyházi beszámoló a "Filisek" honlapján

►Rólunk írták a Karpatinfo.net online újságban (2016. november 09.)

►Rólunk írták a Kelet-Magyarország megyei újságban (2016. november 16.)

►Rólunk írták a Kárpáti Igaz Szó online újságban (2016. november 18.)

Lőrinczyné Butenkov Ildikó fényképei itt tekinthetők meg

 

Székelyföldi utazásunk támogatói:

Szállásunkhoz és étkezéseinkhez a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Alapítvány nyújtott vendéglátói segítséget.

Martinovszky István tárogatós velünk utazva minden programunkban zenéjével tette ünnepélyessé és emlékezetessé megjelenésünket.

A Szent György Lovagrend Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Priorátusa értékes könyvadományával járult hozzá a versenyző gyerekek díjazásához.

A Szent György Lovagrend Győr-Moson-Sopron Megyei Priorátusa 150 darab válogatott könyvvel járult hozzá a helyi könyvtár állományának bővítéséhez.

A Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi szervezete 27 darab válogatott könyv felajánlásával  járult hozzá a szentegyházi könyvtár állományának bővítéséhez.

Programunk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) Nemzeti Összetartozás kollégiumának anyagi támogatásával valósult meg.

 

 

  • Nincsenek hozzászólások
Kérem hozzászóláshoz lépjen be!
FacebookSatartlapGoogle bookmarkTwitter
Saturday the 4th. Copyright © 2007-2023 Igrice Egyesület. Minden jog fenntartva!