Székelyföldön "Ciripeltünk"

Nyomtatás
Megjelent: 2018. November 05. Hétfő

Ebben az esztendőben november 2-4. között a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Alapítvány vendégszerető meghívására utaztunk Székelyföldre. Autóbuszos utazásunk fő célja a kilencedik alkalommal rendezett "Ciripelő" elnevezésű gyermekvetélkedőn való résztvételünk volt.

 

Hagyományunk, hogy az erdélyi utazásunkat változatos útiprogramokkal szervezzük úgy, hogy az útvonalunkba eső nevezetes helyszínek közül minden esztendőben újabbakat választunk megállóhelyként.

Ebben az esztendőben a Kolozsvár melletti Méra településen tartottunk pihenőt, ahol az országosan egyedülálló bivalymúzeumot és a helyi tájházat látogattuk meg.

Erdélyi utazásunk második napjára „csíkországi” kirándulást szerveztünk. Csíkszentdomokoson a Márton Áron Múzeum kiállítását néztük meg, Csíkkarcfalván az erődtemlomba sétáltunk fel, és azután a közeli gyapjúfeldolgozó manufaktúra munkáját tanulmányoztuk. Csíkdánfalván pedig régi jó ismerősünk, Vizi Jenő kerámiakészítő műhelyének voltunk a vendégei. (A sóstóhegyi nyári táborunkban évek óta visszatérő mesterként tanítja gyermekeinket a korongozás alapfogásaira.)

Szálláshelyünkre érkezésünk után a gyermekjáték készítő verseny kiállítására voltunk hivatalosak. A sóstóhegyi gyermekjáték készítő pályázatunkra beadott munkák közül néhányat magunkkal vittünk, és be is mutattunk. Nagy elismerést arattunk a bábszínházunkkal, melyet egy rövid bábelőadással kiegészítve tettünk emlékezetessé az ottani gyerekek számára.

A kiállításon egy-egy kategóriában a bábszínházunk és a csuhébabáink első helyezést, valamint az ügyességi játékunk második helyezést ért el.

Utazásunk fő célja azonban a Szentegyházán rendezett szombat esti vetélkedőn, a  "Szentegyháza-Nyíregyháza Ciripelőn" való résztvételünk, és minél eredményesebb szereplésünk volt.

Itthon, október 12-én a sóstóhegyi iskolával közösen rendeztük a „Ciripelő” előválogatóját mesemondó, vers-próza, valamint népdal kategóriákban. Ebben az esztendőben 12 iskolából érkezett az 58 nevezés, és külön örömünkre szolgált, hogy városunk iskolái mellett megyénk más településeiről is, sőt Pest megyéből és a határainkon túlról, kárpátaljai iskolából is érkeztek fiatalok a versenyünkre.A legjobban szereplők közül zsűri választotta ki azokat a gyerekeket, akik a székelyföldi utazásunkra velünk jöttek, és ezen a vetélkedőn mérték össze tudásukat a székelyföldi gyerekekével.

(Fotók: Igrice Egyesület fotóarchívumából )

Szentegyházi vendéglátóink a „Szentegyháza-Nyíregyháza Ciripelő” versenyt tréfásan „Cziripelő” –nek becézik. Erről a vetélkedőről azt is tudjuk, hogy semmiképpen nem tartozik a „késhegyre menő” versenyek kategóriájába.  Számunkra a legnagyobb értékét az adja, hogy a székely gyerekekkel való együttlét, a szíves vendégül látás, a  közös vetélkedés, és a résztvevők magas színvonalú szereplése egyaránt mindenki nagy örömére szolgál.  A zsűri ennek tudatában végezte most is értékelő munkáját, és ítélte oda több kategóriában a megosztott helyezéseket.

A  „Cziripelő” most is erős mezőnnyel rendelkező, rendkívül színvonalas gyermek-vetélkedő volt. Értékét tovább növelte a résztvevők körének bővítése, így örömünkre szolgált a Kézdiszentkeresztről és a Kárpátaljáról érkező gyermekek nagyszerű szereplése is.

Büszkék lehetünk a velünk utazó gyermekek eredményére, mert a különböző kategóriákban 2 kiemelt első helyezést, 3 megosztott első helyezést és két második helyezést értünk el. Volt egy dícséretben részesülő kis versenyzőnk is.

A legjobb eredményt elérők listája:

Mese kategória

I. korcsoport (5-8 évesek):

1. helyezés  

(megosztva)

Mócsán Lara Mia (Kiemelt első helyezett!)

Hegyi Hunor

Lőrincz Máté

Nyíregyháza

Nyíregyháza

Kápolnásfalu

2. helyezés

Rusznyák Emma

Nyíregyháza

3. helyezés

Both Ágota

Kápolnásfalu

II. korcsoport (9-13 évesek):

1. helyezés

(megosztva)

Kosztándi Zsolt

Csíki Levente

Kézdiszentkereszt

Kápolnásfalu

Különdíj

Elekes Dániel

Szentegyházasfalu

Próza kategória

II. korcsoport (9-13 évesek):

1. helyezés (megosztva)

Nagy Zsófia Gitta

Sebők Mihály

Nyíregyháza

Nyíregyháza

Vers kategória

I. korcsoport (6-8 évesek):

1. helyezés

Daczó Bíborka

Szentkeresztbánya

2. helyezés (megosztva)

Elekes Boróka

Deák Réka

Szentegyházasfalu

Szentegyházasfalu

3. helyezés (megosztva)

Ozsváth-Tamás Anna

György János

Szentegyházasfalu

Szentegyházasfalu

II. korcsoport (9-10 évesek):

1. helyezés (megosztva)

Szilágyi Ábel (Kiemelt első helyezett!)

Bözödi Orsolya

György Réka

Nyíregyháza

Szentkeresztbánya

Szentkeresztbánya

2. helyezés (megosztva)

Elekes András

Fazekas Ágnes

Szentegyházasfalu

Szentkeresztbánya

3. helyezés (megosztva)

Benczédi Luca

Márk Emília

Szentegyházasfalu

Szentkeresztbánya

III. korcsoport (11 év felettiek):

1. helyezés

Konrád Emőke

Szentegyházasfalu

Népdal kategória

I. korcsoport (6-9 évesek):

1. helyezés

Márton Boglárka

Szentkeresztbánya

2. helyezés (megosztva)

Gergely László

Vaidos Cristian

Deák Orsolya

Szentegyházasfalu

Szentkeresztbánya

Beregszász

3. helyezés

Benczédi Zsejke

Szentegyházasfalu

II. korcsoport (10 év felettiek):

1. helyezés (megosztva)

Simó Borbála

Gáspár Henrietta

Gáspár Zalán

Szentegyházasfalu

Kézdiszentkereszt

Kézdiszentkereszt

2. helyezés (megosztva)

Elekes Orsolya

Konrád András

Szentegyházasfalu

Szentegyházasfalu

3. helyezés

Kelemen Csilla Mária

Lövéte

Dícséretben részesült:

Elekes Domokos

Tamás Ferenc

Máthé Anita

Hatos Sára

Bolváry Franciska Flóra

András Andrea

Csíki Réka

Sándor Szabina

Szőcs Norbert

 Kiváló eredményükhöz szívből gratulálunk!

Szentegyházán, - hasonlóan az előzőekhez, most is a "Filisek” szívből jövő vendégszeretetét élvezhettük. Vendéglátóink nagyon sokat fáradoztak azért, hogy igazán családias hangulatú legyen a közösen eltöltött idő. A játékkiállítás, és azt követő "Cziripelő" hagyományosan profi szervezéssel, hibátlanul valósult meg.

Az éjszakába nyúló "esti vigasságok" közös zenés-nótás-poharazgatós órái is emlékezetesek maradtak, de a vasárnap délelőtti „csűrkalandot” is nagyon élveztük.

Nagyon jól éreztük magunkat, jó volt együtt lennünk a kedves "Filis" vendéglátóinkkal! Hálás szívvel köszönünk mindent, és a további munkátokhoz sok-sok sikert kívánunk jó erőben és egészségben!

 


Kapcsolódó anyagok:

► További fényképek itt tekinthetők meg

►  Rólunk írták a Kelet-Magyarország megyei újságban (2018.november 28.)

► szon.hu online újságban jelent meg rólunk

 


Székelyföldi utazásunk támogatói:

Szállásunkhoz és étkezéseinkhez a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Alapítvány nyújtott vendéglátói segítséget.

Velünk utazó Martinovszky István tárogatós és Makó Pál népzenész szereplésükkel tették ünnepélyessé és emlékezetessé programjainkat.

A Szent György Lovagrend Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Priorátusa könyvadománnyal járult hozzá a versenyző gyerekek díjazásához.

Programunk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) Nemzeti Összetartozás kollégiumának anyagi támogatásával valósult meg.

 

  • Nincsenek hozzászólások
Kérem hozzászóláshoz lépjen be!
FacebookSatartlapGoogle bookmarkTwitter
Monday the 29th. Copyright © 2007-2023 Igrice Egyesület. Minden jog fenntartva!