Az erdélyi út részletes programterve

Nyomtatás
Megjelent: 2019. Október 20. Vasárnap

November 7-én a "Szentegyháza-Nyíregyháza Ciripelő"-re utazunk. Erdélyi utazásunk részletes programtervét alábbiakban ismertetjük:

2019. november 7-10. (csütörtök-péntek-szombat-vasárnap)

1. nap (csütörtök)

● 5.00 órakor indulás a Szabó Lőrinc Tagintézmény elől autóbusszal. (Nyíregyháza-Sóstóhegy, Igrice u. 6.) További felszállási lehetőséget 5.30 órakor a Kossuth téri Római Katolikus templom és a Megyei Könyvtár közötti parkolóban biztosítunk.

● Utazás Ártánd-Bors határátkelőn át Székelyföld felé. Rövid pihenőt tartunk a Királyhágónál.

● Kalotaszentkirályon megtekintjük a 13. századi  gótikus református templomot. (szentély, kazettás   mennyezet, Mátyás harang)

 Davincze Vendégházban vendégeskedünk. (Tea, pogácsa, szilva pálinka, kávé,  – közben   kalotaszegi népviseleti és népművészeti bemutató: az ottani viselet beöltözéses-, valamint írásos és   varrottas kézimunkáik  megtekintése.)

Szentegyházára érkezünk a kora esti órákban.Vacsora a Gyermekfilharmónia Alapítvány Múzeum Szállójában. Szállás a Múzeum Szállóban, és falusi vendéglátás keretében a közeli vendégházakban.

2. nap (péntek)

●  Autóbuszos kirándulás Csernátonba, az ottani Haszmann Pál Múzeum megtekintése.

 Múzeumkertbe áttelepített székely házak, székely kapuk, vízimalom, a székely népi építészeti örökség egy-egy jellegzetes típusa adja az udvar skanzen jellegét. A vidék méhészkedési múltját bemutató kiállítás. Csernáton nagy szülöttjeinek, Bod Péternek és Végh Antalnak a szobrainál koszorúzunk. Régi mezőgazdasági szerszámok és gépek kiállítása: korabeli gőzgépek, cséplőgarnitúrák, traktorok, motorikus erőgépek, talajművelő gépek, egyedi mezőgazdasági szerszámok. Magyar öntöttvasművességet bemutató kiállítás (kályhamúzeum) megtekintése.
Útközben megállunk Nyergestetőn. Emlékparkban Igrice Egyesületünk állította kopjafánál koszorúzunk.

Alternatív programlehetőség: Velünk utazó Burattinó Bábszínház délelőtti bábelőadása Szentegyházán, és azt követő bábkészítő foglalkozáson való közös résztvétel a székely gyerekekkel.

● Csernátonból 16.00 órára visszaérkezés a szentegyházi szálláshelyünkre. Vacsora után pihenő, és 19.00 órai kezdettel résztveszünk a Burattinó Bábszínház esti vendégelőadásán.

3. nap (szombat)

● Autóbuszos kirándulás Gyimesbükkre. Az ezeréves határ legkeletibb vasúti őrházának megtekintése. Rákóczi-vár, Kálvária, Kontumáci kápolna, séta a kápolna melletti egykori vámépületek és a karantén épületének romjai között.

Alternatív programlehetőség: Gyalogtúra a Hargita-ligetben, és annak környékén vendéglátóink vezetésével. Tolvajos patak mentén a Kalibáskőhöz is ellátogatunk. A Hargita-ligeti dagadóláp területe 1980 óta országos védettséget élvez, mint botanikai jelentőségű rezervátum. Figyelem! Ez a programlehetőség csak kedvező időjárás, és kellő létszámú jelentkezésnél valósulhat meg!  (Résztvevőknek javasoljuk a réteges szabadidős öltözetet meleg felsőrésszel, és „terepjárós” lábbelivel!) 

●  Délután 14.00-14.30 óra között visszaérkezés a szentegyházi szálláshelyre. Késői ebéd után készülünk a 15.30 órakor kezdődő játékkiállításra, és azt követő „Ciripelőre”.

4. nap (vasárnap)

● Reggeli után látogatás a „Filiház” kalandparkjában. Hazaindulás. Útközben vásárlási lehetőség Székelyudvarhelyen a Merkur Áruházban, és Korondon a híres fazekas vásárban.

● Hazautazás a Vállaj-Csanálos határátkelőn át. A sóstóhegyi iskola elé várhatóan este 21-22 óra között érkezünk.

(A programváltozás lehetőségét fenntartjuk!)


Költségek:

„Sóstó-Sóstóhegyi Ciripelő” versenyen kiválasztott 12 gyerek + 1 fő csoportvezető pedagógus az Igrice Egyesület és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Alapítvány vendégeként ingyenesen vehet részt az utazáson. (Ingyenesség a felmerülő egyéb költségekre is vonatkozik!)

A többi résztvevőtől 25.000 Ft./fő támogatási összeget kérünk. (Buszköltségre + 3 éjszakára szállás, és 3 reggeli + 3 vacsora költségére.)

Az adomány eljuttattásának lehetőségei: 

-  Készpénzként házipénztárunkba befizetve az Igrice Egyesület székhelyén (Sóstóhegy, Aranykalász sor 20.), az ugyanitt üzemelő kerti  kisgép szaküzletben. (Aranykalász sor elején a Virág-ajándék bolttal szemben hétköznap 8-17 óra közötti időben!)

-  Átutalással az Igrice Egyesület Tiszántúli Takarék Takarékszövetkezetnél vezetett  68700339-10074060 számú bankszámlájára. (Megjegyzés rovatban a befizető neve után  „Adomány a Ciripelőre" szöveget kérjük írni.)

Utazásunk egyéb költségeiKalotaszentkirályi program: felnőtteknek 1.300.Ft., és 1.000 Ft. gyerekeknek. Múzeumi belépő Csernátonban: 10 Lej felnőtteknek, gyerekeknek 5 Lej.. A belépőjegyeket mindenütt a vezetőnk váltja meg. Az egy főre jutó összeget a végén számoljuk ki, és hazautazáskor a buszon kerül beszedésre.

Egyéb információk:

• A szentegyházi gálaesten szereplők a fellépő ruháról el ne feledkezzenek!

• Az utazáshoz szükséges okmányokról mindenki gondoskodjon: Határátlépéshez érvényes személyi igazolvány- vagy útlevél szükséges!

Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása célszerű, de nem kötelező. Igény esetén az utasbiztosítás kötését mindenki önállóan intézze.

 

  • Nincsenek hozzászólások
Kérem hozzászóláshoz lépjen be!
FacebookSatartlapGoogle bookmarkTwitter
Saturday the 4th. Copyright © 2007-2023 Igrice Egyesület. Minden jog fenntartva!