Kopjafát állítottunk a sóstóhegyi iskola udvarán

Nyomtatás
Megjelent: 2021. Szeptember 04. Szombat

 A sóstóhegyi iskola kezdeményezésére, annak belső udvari emlékfalánál egy művészi faragású kopjafát állítottunk, melynek készítője  a sokunk által ismert Sándor A. Attila székelyudvarhelyi fafaragó mester volt. A kopjafa állításának aktualitását az adta, hogy egyesületünk helytörténeti adatgyűjtése során több, eddig nem publikált dokumentumot talált.

Digitális világunkban hatékony keresési lehetőségekkel élhetünk az akár több tízmillió oldalas levéltári adatbázisokban. Ilyenkor törvényszerű, hogy eddig fel nem tárt dokumentumok kerülnek napvilágra, ezzel újabb értékes adatokat szolgáltatva az eddigi helytörténeti ismereteinkhez. Ez történt most is, mert mi is éltünk ezzel az új lehetőséggel.

Sóstóhegy kezdeti története az 1890-es évektől datálódik, de annak a II. világháború végéig terjedő időszakaszából érdemtelenül kevés levéltári anyag került eddig feldolgozásra, és publikálásra.

Egy ma is köztünk élő idős asszony visszaemlékezéséből, és a korabeli újságok híradásait olvasva sikerült nevesítenünk azokat a prominens személyiségeket, akik szőlőbirtokosokként kötődtek Sóstóhegyhez, és a település szőlő- és borkultúrájának meghonosításáért, működtetéséért, valamint az országos elismertetéséért sok-sok áldozatot hoztak.

A sóstóhegyi iskola jövőre ünnepli 110 éves fennállásának évfordulóját.  Az iskola megalapítása szervesen kapcsolódik a településrészünk szőlőkultúrás múltjához, mert működésének kezdeti időszakában a beiratkozottak mindannyian az itteni szőlőmunkások gyermekei voltak.

Mindezek ismeretében megemlékezésül állítottuk ezt a kopjafát, melynek márványtáblájára az alábbi szöveget vésettük:

“Ez a kopjafa emléket állít mindazoknak, akik megalapították
a sóstóhegyi iskolát, valamint azoknak a pedagógusoknak, akik áldozatos munkájukkal nevelték itt a gyerekeket.

Emlékeztessen azon helyi szőlőbirtokosságok tulajdonosaira és munkásaira is, akik 1894-től a sóstóhegyi szőlő- és borkultúra meghonosításában, valamint országos elismertetése érdekében munkálkodtak.”

 

  • Nincsenek hozzászólások
Kérem hozzászóláshoz lépjen be!
FacebookSatartlapGoogle bookmarkTwitter
Tuesday the 21st. Copyright © 2007-2023 Igrice Egyesület. Minden jog fenntartva!