Ismét együtt ciripelhettünk!

Nyomtatás
Megjelent: 2022. November 08. Kedd

Személyes jelenlétünk két év kényszerű kihagyása után újra együtt versenyezhettünk a székelyföldi gyerekekkel. November első napjaiban utaztunk Székelyföldre a "Szentegyháza – Nyíregyháza Ciripelő" gyermekvetélkedőre, ahol a velünk utazó gyerekek csodálatos szerepléssel mérték össze tudásukat mese, vers-próza mondó, és népdalt éneklő kategóriákban az ottani gyerekekével.

Vendéglátónk a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Alapítvány volt, velük közösen több mint egy évtizede indítottuk útjára a "ciripelő" vetélkedőt.

A gyermekfilharmónikusok Haáz Sándor (a képen jobb szélen) Magyar Örökség-díjas karnagy vezetésével európai hírű gyermekközösséget hoztak létre, magukat "Filiseknek" becézik. Ebben az esztendőben ünneplik a 40 éves születésnapjukat.

Évtizedes hagyományunkat őrizve, a négynapos út során nevezetes helyszíneket is útba ejtettünk. Így felkerestük a nyergestetői emlékparkban 10 évvel ezelőtt állított egyesületi kopjafát is, melyre annak átfestése után, tárogató hangja mellett méltóságteljes megemlékezéssel tettük a koszorút.

Látogatást tettünk a Tordai sóbányában is, de emlékezetes marad az Erdélyi Miniparkban, valamint a Mohos tőzegláp természetvédelmi területén történt kirándulásunk is.

 

Régi gyakorlatunk, hogy az erdélyi utazásunk útközbeni programját úgy szervezünk, hogy a nevezetes helyszínek közül minden esztendőben újabb- és újabbat választunk megállóhelyként. (Mostanra ez egyre nehezebb, már nagyon sok helyen jártunk!)

Immár második alkalommal utazik velünk a Burattino Bábszínház 4 bábosa, akik két bábelőadással, és bábkészítő foglalkozással ajándékozták meg az ottani gyerekeket. Előadásuk kiegészült Szilágyi Ábel (régebbi versenyzőnk) bűvész-mutatványaival. Mindenkinek köszönet érte!

A programok között újdonság volt a sóstóhegyi iskola citerazenekarának bemutatkozó előadása, és a székely gyerekekkel való közös éneklés-zenélés. Az ötletért, és annak megvalósításáért nagy köszönet illeti Tirpák Ferenc és Rusznyák László tanárurakat.

Utazásunk legfontosabb célja azonban a Szentegyházán rendezett szombat esti vetélkedőn, a "Szentegyháza-Nyíregyháza Ciripelőn" való résztvételünk, és minél eredményesebb szereplésünk volt.

Október közepén itthon, a sóstóhegyi iskolával közösen rendeztük a „Ciripelő” előválogatóját mesemondó, vers-próza, valamint népdal kategóriákban.
Ebben az esztendőben 13 iskolából érkezett 58 nevezés, és nagy örömünkre városunk iskolái mellett megyénk más településeiből, valamint a kárpátaljai Beregszászból és Verbőcről is érkeztek fiatalok a versenyünkre.

A legjobban szereplők közül két zsűri választotta ki azokat a gyerekeket, akik a székelyföldi utazásunkra velünk jöhettek, és a "Szentegyháza-Nyíregyháza Ciripelőn" mérhették össze tudásukat a székelyföldi gyerekekével.

(Fotók: Igrice Egyesület fotóarchívumából )

A vírusos járvány közösségi korlátozásai miatt sajnos két esztendőt ki kellett hagynunk, ekkor csak az internet on-line adta lehetőségével tudtunk távolról versenyezni. Hiánypótló szükség-megoldásnak jó volt, de a személyes jelenlétű találkozásokat semmi nem tudta pótolni!

A „Szentegyháza-Nyíregyháza Ciripelő” vetélkedő nem tartozik a „késhegyre menő” versenyek kategóriájába. A székely gyerekekkel való együttlét, a szíves vendéglátás, a  közös vetélkedés, és a résztvevők magas színvonalú szereplése mindenki nagy örömére szolgál.

A zsűri ennek tudatában végezte most is értékelő munkáját, és bölcsen ítélte oda minden kategóriában a megosztott helyezéseket.

A  „Ciripelő” erős mezőnnyel rendelkező, rendkívül színvonalas gyermekvetélkedő lett. Értékét növelte a résztvevők körének bővítése,  így Szabolcs-Szatmár-Bereg megye más településeiről, valamint Kárpátaljáról érkező gyermekek nagyszerű szereplése is.

Most is büszkék lehetünk az utaztatott gyermekek eredményére, mert a különböző kategóriákban három első helyezést, hat másodikat, és két harmadik helyezést értek el. Ráadásul dícséretben részesült három kis versenyzőnk is!

A legjobb eredményt elérők összesített listája:

Mese kategória

1. helyezés (megosztva)

Kovács Hanna

Dobos Előd

Turi Eszter

Mátészalka

Kápolnásfalu

Beregszász (Kárpátalja)

2. helyezés (megosztva)

Németh Máté

Hegyi Hunor

Nagy Zsombor

Tiszatelek

Nyíregyháza

Nyíregyháza

3. helyezés (megosztva)

Kató Balázs

Lőrincz Máté

Lisovszki Hanna

Simó Szabolcs

Tiszatelek

Kápolnásfalu

Tiszatelek

Szentegyházasfalu

Vers és próza kategória

1. helyezés (megosztva)

Rusznyák Hanna

Bözödi Orsolya

Deák Réka

Daczó Gyopárka

Nyíregyháza

Szentkeresztbánya

Szentegyházasfalu

Szentkeresztbánya

2. helyezés (megosztva)

Rusznyák Emma

Bencédi Zsejke

Fülei Gyopárka

Nyíregyháza

Szentegyházasfalu

Szentegyházasfalu

3. helyezés (megosztva)

Daczó Bíborka

Elekes Blanka

Balog Eszter

Kápolnásfalu

Kápolnásfalu

Szentegyházasfalu

Népdal kategória

1. helyezés (megosztva)

Csiki Orsolya

Dániel László

Sándor Anita

Kápolnásfalu

Szentegyházasfalu

Szentegyházasfalu

2. helyezés (megosztva)

Deák Orsolya

Rell Mirabella

Beregszász (Kárpátalja)

Mátészalka

3. helyezés (megosztva)

Lörincz Dalma

Mihály Boglárka

Szentkeresztbánya

Szentkeresztbánya

Dícséretben részesült:

Ladó Nóra Szentkeresztbánya
Ferenc Tímea Szentegyházasfalu
Kláriková Zsófia Beregszász (Kárpátalja)
Szőcs Antal Kápolnásfalu
Turi Eszter Beregszász (Kárpátalja)
Deák Dorina Beregszász (Kárpátalja)

Legfiatalabb versenyzők jutalmában részesültek:

Horváth Mátyás
Lőrincz Anikó
Horváth Júlia
Mihály Kriszta

Nagyszerű szereplésükhöz ezúton is gratulálunk !

A megszokottól nagyobb létszámban utazó csoportunk most is a "Filisek” szívből jövő vendégszeretetét élvezhette. Vendéglátóink nagyon sokat fáradoztak azért, hogy igazán családias hangulatú legyen a közösen eltöltött idő.

A "Ciripelő" hagyományosan profi szervezéssel, hibátlanul valósult meg. Szállásunk és étkeztetésünk nagyon jó volt, köszönet illeti érte a külsős szállásadókat, valamint Róza nénit és a lelkes segítőit.

A felnőttek késő éjszakába nyúló "esti vigassága", a zenés-nótás-poharazgatós órái is emlékezetesek maradtak, de a vasárnap délelőtti „csűrkalandot” is élvezték a gyerekek.

Nagyon jól éreztük magunkat, jó volt együtt lennünk a kedves "Filis" vendéglátóinkkal! Hálás szívvel köszönünk mindent, és a további munkátokhoz is nagyon sok sikert kívánunk!

 


Kapcsolódó anyagok:

► További fényképek itt tekinthetők meg

► Katona Szabolcs készítette fotók


Erdélyi utazásunk támogatói:

Elszállásolásunkhoz és étkezéseinkhez a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Alapítvány nyújtott vendéglátói segítséget.

Velünk utazó Martinovszky István tárogatós szereplésével tette emlékezetessé programjainkat.

Velünk utazó Burattínó Bábszínház két bábelőadással, és bábkészítő foglalkozás vezetésével tette emlékezetessé ottlétünket.

Ezt a programunkat a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alapjának (NEA) Nemzeti Összetartozás kollégiuma pénzügyi támogatásban részesítette.

Programunk részben magánszemélyek adományaiból, valamint a magánszemélyek személyi jövedelemadójából felajánlott 1 %-os támogatásokból valósult meg.

 

 

  • Nincsenek hozzászólások
Kérem hozzászóláshoz lépjen be!
FacebookSatartlapGoogle bookmarkTwitter
Tuesday the 21st. Copyright © 2007-2023 Igrice Egyesület. Minden jog fenntartva!