Székelyföldi "ciripelős" utazásunk

Nyomtatás
Megjelent: 2023. November 09. Csütörtök

Ebben az esztendőben a Szentegyházi Gyermekfilharmóniával közös gyermekprogramunk immár 14 esztendős múltra tekint vissza. Most november másodikán buszoztunk Székelyföldre,  a "Szentegyháza – Nyíregyháza Ciripelő" gyermekvetélkedőre, ahol a velünk utazó gyermekek mérhették össze tudásukat mese, vers-próza mondó, és népdalt éneklő kategóriákban az ottaniakkal.

Székelyföldi vendéglátóink kérésére idén új eseménnyel bővült a szentegyházi verseny, mert Veresegyházról jött vendéggyerekek is bekapcsolódtak a „Ciripelő” programjába. Ők szombat délelőtt külön versenyeztek az ottaniakkal, így került megosztásra a nagyobb létszám miatt hosszúra nyúló műsoridő.

Az erdélyi utazásunk programját úgy állítjuk össze, hogy odautazásunk során a nevezetes helyszínek közül minden esztendőben újabbat választunk megállóhelyként. Ebben az esztendőben a Kolozsvár melletti Válaszútra esett a választásunk, ahol a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményt csodálhattuk meg.

Utazásunk második napján Gyergyószárhegyre látogattunk, ahol a Lázár kastély kiállítását tekintettük meg.
Útközben megálltunk, és koszorúztunk a Madéfalvi veszedelem emlékére állított emlékhelyen.


 

A kastély sok látnivalója mellett kihasználtuk a felújított lovagterem kiváló akusztikáját, és rögtönzött zenei előadás keretében le is teszteltük azt. A csodás hangokért pedig köszönet a gyermekeknek és Tirpák Ferenc tanár úrnak!

 

Útban hazafelé, Csíkdánfalván régi ismerősünknél, Vizi Jenő kerámiakészítő mesternél vendégeskedtünk. Megcsodáltuk a fazekas birodalmát, és jóízűen kóstolgattuk a frissen sütött házi kürtőskalácsot.

A korai vacsora után aznap este még két programban vettünk részt. Nagyszerű ötlet volt a Szentegyháziak által meghirdetett gyermekjátékkészítő verseny. A beérkezett pályamunkák kiállítását nézhettük meg, melyből zsűri választotta ki a díjazásra érdemeseket.

A játékkészítők munkái mellett újdonságként lehetőség nyílt hímzéssel, horgolással, kötéssel készített ruhadarabok, babák és egyéb dísztárgyak bemutatására is. Ebben a mi csoportunk nagyon jeleskedett, mert a beregszászi lányok kiállítási tárgyainak mindegyike díjazott lett. Minden elismerésünk a szép munkákért!

Másik programunk a veresegyházi gyermekszínház utáni fellépésünk volt. A velünk utazó „Pereputty” citerazenekar Tirpák Ferenc tanár úr vezetésével nagy sikerrel énekeltette meg a közönséget is.

Szombat délelőtt Székelyudvarhelyre buszoztunk, ahol helyi idegenvezetéssel kétórás városnéző program várt ránk. Délben a közeli  Székelyszentlélekre utaztunk, ott a Gordon Prod tejüzem mintaboltjában finom sajtok közül válogathattunk.

 

Utazásunk legfontosabb célja azonban a Szentegyházán rendezett szombat esti vetélkedőn, a "Szentegyháza-Nyíregyháza Ciripelőn" való résztvételünk, és minél eredményesebb szereplésünk volt.

A sóstóhegyi iskolában október közepén tartottuk a „Ciripelő” előválogatóját mesemondó, vers-próza, valamint népdal kategóriákban. Összesen 59 nevezés érkezett 14 oktatási intézményből. A nyíregyházi iskolák mellett vármegyénk más településeiből, illetve kárpátaljai iskolákból is érkeztek fiatalok a versenyünkre.

A legjobban szereplők közül két zsűri választotta ki azokat a gyermekeket, akik erre az utazásra vendégként eljöhettek velünk. Rajtuk kívül további 4 gyermek is velünk utazott, mert a költségüket a Szent György Lovagrend Skandináv Nagypriorátusának lovagjai vállalták magukra.

A „Ciripelő” történetének 14 esztendeje alatt erős mezőnnyel rendelkező, rendkívül színvonalas gyermekvetélkedővé nőtte ki magát. Örömmel tapasztaltuk azt, hogy ez a vetélkedő mind itthon, mind a székelyföldi Szentegyházán nagy közösségi elismerést vívott ki magának. Örömmel hallottuk azt is, hogy minden alkalommal a gyermekek nagy odaadással készülnek, és a vetélkedő után még napokig az ott történtekről beszélnek.

A zsűri évről évre egyre nehezebb helyzetbe kerül a sorrend kiválasztásánál. Felelősségteljesen végezte most is értékelő munkáját, és bölcsen ítélte oda minden kategóriában a megosztott helyezéseket is.

(Fotók: Igrice Egyesület fotóarchívumából )

A vetélkedő rangját nagyban növelte a résztvevők körének bővülése itthon és Szentegyházán egyaránt. Nálunk vármegyei és határon túli kitekintésűvé vált a „Ciripelő”, míg Szentegyházán a veresegyházi gyerekekkel való kiegészítés emelte a vetélkedő rangját.

A legjobb eredményt elérők összesített listája:

Mese kategória

1. helyezés (megosztva)

Turi Eszter

Lisovszki Hanna

Beregszász (Kárpátalja)

Tiszatelek

2. helyezés

Elekes Zsombor

Kápolnásfalu
3. helyezés

Simó Renáta

Szentegyházasfalu

Különdíjasok

Kovács Hanna

Geletei Lilla

Mátészalka

Mátészalka

Vers és próza kategória

Kiemelt első díj

Szabó Bella Róza   Nyíregyháza

KICSIK

1. helyezés (megosztva)

Mihály Gergő

Szabó Hanga Kincső

Szentegyházasfalu

Nyíregyháza

2. helyezés (megosztva)

Elekes József

Konrád Réka

Szentegyházasfalu

Szentegyházasfalu

3. helyezés

Szőcs Annabella

Kápolnásfalu
NAGYOK
1. helyezés -  
2. helyezés (megosztva)

Ferencz Tímea

László Benjamin

Szentegyházasfalu

Nyíregyháza

3. helyezés (megosztva)

Both Ramóna

Szőcs István

Kápolnásfalu

Kápolnásfalu

Különdíj Konrád Emőke Szentegyházasfalu

Népdal kategória

KICSIK

1. helyezés 

Mihály Kriszta Szentegyházasfalu

2. helyezés

Szabó Hanga Kincső

Nyíregyháza

3. helyezés (megosztva)

Gruja Nikita

Péter Sára

Szentegyházasfalu

Kápolnásfalu

Különdíjasok

Hatos Fruzsina

Horváth Mátyás

Szentegyházasfalu

Szentegyházasfalu

NAGYOK

1. helyezés (megosztva)

Lakatos Edvárd

Sándor Anita

Mátészalka

Szentegyházasfalu

2. helyezés (megosztva)

Elekes András

Vaidos Cristian

Szentegyházasfalu

 

3. helyezés

Kláriková Zsófia Beregszász (Kárpátalja)

Különdíjasok

Ráduly Viktor

Deák Orsolya

 

Beregszász (Kárpátalja)

Nagyszerű szereplésükhöz ezúton is gratulálunk !

Mi is büszkék vagyunk a velünk utazó gyermekek eredményére, mert a különböző kategóriákban öt első helyezést (ebből egy kiemelt első), kettő másodikat, és egy harmadik helyezést értek el. Különdíjban részesült három kis versenyzőnk.

A gyermekjáték kiállításon is eredményesen szerepeltünk, mert a három beregszászi kislány saját kezű alkotásainak mindegyike dijazott lett.

Számunkra lélekemelő a székely gyermekekkel való együttlét, a szíves vendéglátás, a  közös vetélkedés, és a résztvevők magas színvonalú szereplése egyaránt nagy örömünkre szolgál.

Az utazó csoportunk most is a "Filisek” szívből jövő vendégszeretetét élvezhette. Vendéglátóink nagyon sokat fáradoztak azért, hogy igazán családias hangulatú legyen a közösen eltöltött idő.

A "Ciripelő" hagyományosan profi szervezéssel, hibátlanul valósult meg. Szállásunk és étkeztetésünk nagyon jó volt, nagy köszönet jár érte. A vasárnap délelőtti „csűrkalandot” is nagyon élvezték a gyermekek.

Nagyon jól éreztük magunkat, jó volt együtt lennünk a kedves "Filis" vendéglátóinkkal! Hálás szívvel köszönünk mindent, és a további munkátokhoz is nagyon sok sikert kívánunk!

 


Kapcsolódó anyagok:

► További fényképek itt tekinthetők meg


Erdélyi utazásunk támogatói:

Elszállásolásunkhoz és étkezéseinkhez a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Alapítvány nyújtott vendéglátói segítséget.

Ezt a programunkat a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alapjának (NEA) Nemzeti Összetartozás kollégiuma pénzügyi támogatásban részesítette.

Programunk részben magánszemélyek adományaiból, valamint a magánszemélyek személyi jövedelemadójából felajánlott 1 %-os támogatásokból valósult meg.

Programunkban a Szent György Lovagrend Skandináv Nagypriorátusának anyagi támogatásával vehettek részt Kárpátaljáról érkező gyermekek.

 

  • Nincsenek hozzászólások
Kérem hozzászóláshoz lépjen be!
FacebookSatartlapGoogle bookmarkTwitter
Tuesday the 21st. Copyright © 2007-2023 Igrice Egyesület. Minden jog fenntartva!